CURRY MEE OF DEMIRTAS
BAHAN-BAHAN (A)
3 BIJI BAWANG BESAR
7 ULAS BAWANG PUTIH
1/2 INCI HALIA
7 TANGKAI CILI KERING
1 BUNGKUS SERBUK KARI AYAM@IKAN(MENGIKUT CITARASA)
3 SUDU SOS TIRAM (SEKIRANYA ADA)
SEDIKIT UDANG KERING
*BAHAN-BAHAN INI HENDAKLAH DIKISAR LUMAT DENGAN AIR REBUSAN AYAM/UDANG/SOTONG/KETAM (MENGIKUT CITARASA ANDA).
SANTAN (MENGIKUT CITARASA ANDA)
BAHAN-BAHAN (B)
1/2 EKOR AYAM @UDANG@KETAM@ SOTONG (DIHIRIS KECIL DAN DIREBUS DAHULU UNTUK MENJADIKAN AIR REBUSAN LAZAT REBUS DENGAN SEKOTAK KECIL STOCK AYAM)
*AIR REBUSAN DISIMPAN.
SEDIAKAN BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS SEPERTI BUNGA LAWANG,BUNGA CENGKIH.BUAH PELAGA DAN SEDIKIT DAUN KARI.
BAHAN-BAHAN (C)
SEBUNGKUS FISH BALL
SEBUNGKUS FISH CAKE
TAUHU(DIGORENG DAN DIHIRIS NIPIS)
TAUGE
(DIHIRIS DAN DIRENDAM DIDALAM AIR PANAS )
SETANGKAI DAUN SUP
BAHAN-BAHAN (D)
SEBUNGKUS MEE
CARA-CARA MEMBUATNYA
PANASKAN MINYAK JAGUNG DALAM ANGGARAN 7 SUDU BESAR BIARKAN PANAS SEKETIKA.KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS.BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU.
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN (A) DISERTAKAN DENGAN SEDIKIT HIRISAN ISI AYAM YANG DICINCANG HALUS.KACAU SEHINGGA SEBATI DENGAN API YANG PERLAHAN.KEMUDIAN MASUKAN SEDIKIT AIR REBUSAN(1 CAWAN KECIL).KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN (B).BIARKAN DLM 3 MINIT UNTUK BAHAN2 TADI SEBATI DENGAN BAHAN MENUMIS.
KEMUDIAN MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT AIR REBUSAN TADI MENGIKUT PENYEDIAAN UNTUK 4 ORANG.DI SELANG SELI DENGAN SANTAN CAIR.KUAH TIDAK TERLALU CAIR DAN TIDAK TERLALU PEKAT.KEMUDIAN MASUKKAN ASAM KEPING DAN JUGA GARAM SECUKUP RASA.
UNTUK HIDANGAN
MASUKKAN MEE YG DICELUR KEDALAM MANGKUK,KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN (C) ,HIRISAN DAUN SUP DAN CILI HIDUP ,KEMUDIAN MASUKKAN KUAH KARI….KEMUDIAN SEDIAKAN LIMAU NIPIS SEBAGAI PENYERI.
3 BIJI BAWANG BESAR
7 ULAS BAWANG PUTIH
1/2 INCI HALIA
7 TANGKAI CILI KERING
1 BUNGKUS SERBUK KARI AYAM@IKAN(MENGIKUT CITARASA)
3 SUDU SOS TIRAM (SEKIRANYA ADA)
SEDIKIT UDANG KERING
*BAHAN-BAHAN INI HENDAKLAH DIKISAR LUMAT DENGAN AIR REBUSAN AYAM/UDANG/SOTONG/KETAM (MENGIKUT CITARASA ANDA).
SANTAN (MENGIKUT CITARASA ANDA)
BAHAN-BAHAN (B)
1/2 EKOR AYAM @UDANG@KETAM@ SOTONG (DIHIRIS KECIL DAN DIREBUS DAHULU UNTUK MENJADIKAN AIR REBUSAN LAZAT REBUS DENGAN SEKOTAK KECIL STOCK AYAM)
*AIR REBUSAN DISIMPAN.
SEDIAKAN BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS SEPERTI BUNGA LAWANG,BUNGA CENGKIH.BUAH PELAGA DAN SEDIKIT DAUN KARI.
BAHAN-BAHAN (C)
SEBUNGKUS FISH BALL
SEBUNGKUS FISH CAKE
TAUHU(DIGORENG DAN DIHIRIS NIPIS)
TAUGE
(DIHIRIS DAN DIRENDAM DIDALAM AIR PANAS )
SETANGKAI DAUN SUP
BAHAN-BAHAN (D)
SEBUNGKUS MEE
CARA-CARA MEMBUATNYA
PANASKAN MINYAK JAGUNG DALAM ANGGARAN 7 SUDU BESAR BIARKAN PANAS SEKETIKA.KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS.BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU.
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN (A) DISERTAKAN DENGAN SEDIKIT HIRISAN ISI AYAM YANG DICINCANG HALUS.KACAU SEHINGGA SEBATI DENGAN API YANG PERLAHAN.KEMUDIAN MASUKAN SEDIKIT AIR REBUSAN(1 CAWAN KECIL).KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN (B).BIARKAN DLM 3 MINIT UNTUK BAHAN2 TADI SEBATI DENGAN BAHAN MENUMIS.
KEMUDIAN MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT AIR REBUSAN TADI MENGIKUT PENYEDIAAN UNTUK 4 ORANG.DI SELANG SELI DENGAN SANTAN CAIR.KUAH TIDAK TERLALU CAIR DAN TIDAK TERLALU PEKAT.KEMUDIAN MASUKKAN ASAM KEPING DAN JUGA GARAM SECUKUP RASA.
UNTUK HIDANGAN
MASUKKAN MEE YG DICELUR KEDALAM MANGKUK,KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN (C) ,HIRISAN DAUN SUP DAN CILI HIDUP ,KEMUDIAN MASUKKAN KUAH KARI….KEMUDIAN SEDIAKAN LIMAU NIPIS SEBAGAI PENYERI.
No comments:
Post a Comment