Photobucket

MY MEMORY

Suweileh 2009....catatan Memoriku Last Year Slideshow: Ezrul’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Jordan was created by TripAdvisor. See another Jordan slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

DEMIRTAS AQUARIUM

Saturday, June 14, 2008

CARAMEL SWEET OF DEMIRTAS



CARAMEL SWEET OF DEMIRTAS


BAHAN-BAHAN (A)

6 BIJI TELUR
80gm GULA KASTOR
25gm TEPUNG KASTARD
15gm TEPUNG JAGUNG
410ml SUSU CAIR
410ml AIR
1 CAMCA TEH VANILA


BAHAN-BAHAN (B)

80gm GULA PASIR
100ml AIR


CARA-CARA MEMBUATNYA

BAHAGIAN (1)
1. Pukul telur dengan gula kastor hingga gula larut.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung ,kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan susu ,air (410 ml) dan vanilla ,kacau rata-rata.


BAHAGIAN (2)

1. Masak gula dan air(100ml) hingga menjadi gula hangus.
2. Tuangkan kedalam loyang yang sudah dilengser dengan marjerin.


TINDAKAN SELANJUTNYA

1. Tapiskan campuran telur (BAHAN-BAHAN A) keatas gula hangus(DALAM LOYANG).
2. Kukus selama 35-40 minit atau hingga masak.


PERINGATAN.

Anda boleh meletakan vanilla mengikut citarasa anda untuk memberikan lebih bau yang enak.Pewarna kuning juga boleh diletakan untuk menjadikan warnanya lebih menarik.Semasa mengukus haruslah ditutup dengan aluminum foil ,tetapi tidak terlalu rapat.Anda boleh memastikan caramel anda masak dengan menyucuk lidi ditepi bahagian pudding.SELAMAT MENCUBA ; )

No comments: