Photobucket

MY MEMORY

Suweileh 2009....catatan Memoriku Last Year Slideshow: Ezrul’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Jordan was created by TripAdvisor. See another Jordan slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

DEMIRTAS AQUARIUM

Saturday, June 14, 2008

RENDANG MINANG DEMIRTAS




RENDANG MINANG DEMIRTAS

BAHAN-BAHAN (1)

11 Tangkai cili kering
7 biji cili padi mengikut kesukaan anda.
7 biji bawang besar (bergantung kepada saiz bawang)
10 biji bawang merah.
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
5 biji buah keras.
2 batang serai dihiris nipis.
Sedikit lengkuas
-BAHAN-BAHAN INI DIKISAR .

BAHAN-BAHAN (2)

3 Sudu besar udang kering,
3 Sudu kecil jintan manis
3 Sudu kecil jintan putih
3 Sudu kecil ketumbar.
- BAHAN-BAHAN INI DIMESIN KERING.

BAHAN-BAHAN (3)

Daun Pandan .(Dihiris Halus Dan untuk ditumis)
Daun Limau Purut.(dihiris Halus)
Daun Kunyit (Dihiris Halus)
Serai. (Dititik)
-PENGGUNAAN DAUN-DAUN INI MENGIKUT CITARASA ANDA.

BAHAN-BAHAN (4)
KERISIK 3 SUDU BESAR
KULIT KAYU MANIS
BUAH PELAGA
BUNGA LAWANG
SEBATANG SERAI
SEHELAI DAUN PANDAN
SEHELAI DAUN KUNYIT
(BAHAN-BAHAN INI UNTUK DITUMIS)



BAHAN-BAHAN (5)

1 KILO DAGING
250-350 ML SANTAN
SEDIKIT AIR ASAM JAWA
GULA DAN GARAM.


CARA-CARA MEMASAK.

TUMISKAN BAHAN-BAHAN KE EMPAT DENGAN MINYAK JAGUNG DENGAN API SEDERHANA .BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU.KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN KEDUA,KACAU SEHINGGA SEBATI.KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN PERTAMA MASAK SEHINGGA MENDIDIH DAN AGAK KERING SEDIKIT,KEMUDIAN MASUKKAN DAGING,KACAU SEHINGGA SEBATI BIARKAN BEBERAPA MINIT SEHINGGA AIR DAGING KELUAR DAN KACAU SEHINGGA SEBATI SEHINGGA KERING,KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN AIR ASAM JAWA ,KACAU SEHINGGA SEBATI DAN BIARKAN DENGAN API PERLAHAN DAN TUTUP.UNTUK SEKILO DAGING MEMAKAN MASA HAMPIR 45 MINIT DENGAN KADAR API YANG PERLAHAN.SELAMAT MENCUBA.

No comments: