MAQLUBAH RICE
BAHAN-BAHAN (A)
3 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
1 INCI KUNYIT HIDUP
3 SUDU BESAR REMPAH 7 (7 MIXED SPICES)@(REMPAH BRIYANI FAIZA)
2 KETUL STOCK AYAM
*BAHAN-BAHAN DIATAS PERLU DIKISAR MENJADI SATU BAHAN
BAHAN-BAHAN (B)
1/2 KILO KENTANG
*DI POTONG NIPIS KEMUDIAN DI GORENG SEHINGGA GARING
2 KUNTUM BUNGA KOBIS (DI POTONG KECIL)
*DI POTONG HALUS KEMUDIAN DI GORENG HINGGA KEKUNINGAN
1/2 EKOR AYAM (DI BELAH 2)
*AYAM PERLU DI REBUS DAN DI GORENG TANPA KUNYIT SELAMA 3 MINIT SELEPAS DIREBUS.AIR REBUSAN HARUS DISIMPAN.
(SEKIRANYA ANDA TIDAK MAHU REBUS AYAM ,BOLEHLAH MASUKKAN AYAM SELEPAS MENUMIS BAHAN2 (A DAN D) KEMUDIAN KACAU SEHINGGA SEBATI)
(KETEPIKAN BAHAN-BAHAN B)
BAHAN-BAHAN (C)
1 KILO BERAS BASMATI ATAU BERAS BIASA (DI RENDAM SEKETIKA)
BAHAN-BAHAN (D)
SEDIKIT BUNGA LAWANG,KULIT KAYU MANIS,BUAH PELAGA,BUNGA CENGKIH DAN DAUN BAY UNTUK DI TUMIS DENGAN REMPAH
CARA-CARA MEMBUATNYA
PANASKAN MINYAK JAGUNG ,KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN
(D),BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU ,KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-
BAHAN (A) ,BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU,KEMUDIAN MASUKKAN AIR
REBUSAN AYAM MENGIKUT SUKATAN BERAS,BIARKAN
MENDIDIH,KEMUDIAN MASUKAN BAHAN-BAHAN (B) BIARKAN SEMINIT
,KEMUDIAN MASUKAN BERAS BIARKAN SEHINGGA MASAK MASUKKAN
GARAM SECUKUP RASA .
TABURKAN KISMIS ,BADAM DAN HIRISAN DAUN SUP MENGIKUT
CITARASA ANDA.
No comments:
Post a Comment