Photobucket

MY MEMORY

Suweileh 2009....catatan Memoriku Last Year Slideshow: Ezrul’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Jordan was created by TripAdvisor. See another Jordan slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

DEMIRTAS AQUARIUM

Saturday, June 14, 2008

MAQLUBAH RICE




MAQLUBAH RICE


BAHAN-BAHAN (A)

3 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
1 INCI KUNYIT HIDUP
3 SUDU BESAR REMPAH 7 (7 MIXED SPICES)@(REMPAH BRIYANI FAIZA)
2 KETUL STOCK AYAM

*BAHAN-BAHAN DIATAS PERLU DIKISAR MENJADI SATU BAHAN

BAHAN-BAHAN (B)

1/2 KILO KENTANG
*DI POTONG NIPIS KEMUDIAN DI GORENG SEHINGGA GARING

2 KUNTUM BUNGA KOBIS (DI POTONG KECIL)
*DI POTONG HALUS KEMUDIAN DI GORENG HINGGA KEKUNINGAN

1/2 EKOR AYAM (DI BELAH 2)
*AYAM PERLU DI REBUS DAN DI GORENG TANPA KUNYIT SELAMA 3 MINIT SELEPAS DIREBUS.AIR REBUSAN HARUS DISIMPAN.

(SEKIRANYA ANDA TIDAK MAHU REBUS AYAM ,BOLEHLAH MASUKKAN AYAM SELEPAS MENUMIS BAHAN2 (A DAN D) KEMUDIAN KACAU SEHINGGA SEBATI)

(KETEPIKAN BAHAN-BAHAN B)

BAHAN-BAHAN (C)

1 KILO BERAS BASMATI ATAU BERAS BIASA (DI RENDAM SEKETIKA)

BAHAN-BAHAN (D)

SEDIKIT BUNGA LAWANG,KULIT KAYU MANIS,BUAH PELAGA,BUNGA CENGKIH DAN DAUN BAY UNTUK DI TUMIS DENGAN REMPAH

CARA-CARA MEMBUATNYA

PANASKAN MINYAK JAGUNG ,KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN

(D),BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU ,KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-

BAHAN (A) ,BIARKAN SEHINGGA NAIK BAU,KEMUDIAN MASUKKAN AIR

REBUSAN AYAM MENGIKUT SUKATAN BERAS,BIARKAN

MENDIDIH,KEMUDIAN MASUKAN BAHAN-BAHAN (B) BIARKAN SEMINIT

,KEMUDIAN MASUKAN BERAS BIARKAN SEHINGGA MASAK MASUKKAN

GARAM SECUKUP RASA .

TABURKAN KISMIS ,BADAM DAN HIRISAN DAUN SUP MENGIKUT
CITARASA ANDA.

No comments: